DO Pla de Bages

Consell Regulador de la D.O. Pla de Bages

Adreça: Casa de la Culla s/n
08243 Manresa (Barcelona)

Telèfon: (+34) 93 874 82 36

E-mailinfo@dopladebages.com

Web: https://dopladebages.com/

Des de la seva creació el 1995, s'ha anat recuperant el raïm picapoll, la varietat blanca característica de la DO.

Té un clima dur, d'interior i de muntanya mitjana, sense la influència moderadora de la marinada, que afavoreix una maduració lenta i molta concentració en el raïm.

Diverses interpretacions atribueixen l'origen etimològic del nom Bages a Bacus, el déu romà del vi.

El primer indici de producció de vi al Bages, al bell mig de Catalunya, a l'extrem oriental de la depressió Central, el trobem al jaciment arqueològic de La Feliua (Sant Fruitós de Bages) on es localitzà al paviment una gran pedra que va ser la base d'una antiga premsa del segle IV-V, ja al final de l'època romana. La caiguda de l'imperi romà i la posterior invasió musulmana va fer que moltes terres es despoblessin i s'abandonés l'activitat agrícola.

Va ser a partir del segle X quan el monestir de Sant Benet de Bages va tornar a impulsar el conreu de la vinya en tota la seva àrea d'influència. Va esdevenir una de les principals activitats econòmiques fins a la fi del segle XIX, quan amb l'arribada de la plaga de la fil·loxera, es va iniciar un declivi en el conreu que a punt va estar de fer-lo desaparèixer a la fi del segle XX.


L'any 1983 Valentí Roqueta funda el celler Abadal a la masia familiar de Santa Maria d'Horta d'Avinyó, i impulsa la creació de la DO, que finalment va ser aprovada el 1995 i que Roqueta va presidir fins al 2015. Actualment hi ha 15 cellers registrats i 500 ha de vinya inscrites.


Recuperar varietats autòctones

Tot i que al naixement de la DO i per dotar-la d'identitat, es va impulsar amb força la recuperació de la varietat local de raïm blanc picapoll, que gairebé havia desaparegut, actualment, a més del picapoll, s'està apostant amb força per les varietats de raïm negres, que s'adapten molt bé al clima extremat de la DO. I si en un principi es van estendre les varietats d'origen francès que aleshores es consideraven les millors, cabernet sauvignon i merlot sobretot, en els últims anys s'ha fet una aposta decidida per recuperar varietats locals de raïm negre gairebé desaparegudes.
Així, ja hi ha al mercat ampolles de vins elaborats amb les varietats mandó, picapoll negre, sumoll i garnatxa negra, que fan vins més suaus que les varietats franceses, però especialment, amb més personalitat i millor adaptació al clima i el territori locals.


Tines enmig de les vinyes i barraques de vinya, un patrimoni històric únic

Quan fa cent cinquanta anys la comarca del Bages estava pràcticament entapissada de vinyes, la llunyania als masos van provocar que es construïssin nombroses barraques de vinya, construccions en pedra seca, que conformen el paisatge d'aquest territori. Més espectaculars encara són les tines a les mateixes vinyes, grans construccions de pedra per vinificar el raïm a la mateixa vinya i així estalviar-se les dificultats, els riscos i el cost addicional de transportar la verema. Estan situades pel vessant nord-oest del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a les valls del Montcau, a Talaman, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort i són una mostra única de la tradició vitivinícola del Pla de Bages.