DO Montsant

Consell Regulador de la DO Montsant

Adreça:Pl. Quartera, 6.

43730. Falset.


Telèfon: 977 83 17 42. 

E-mail: info@domontsant.com

Webhttps://www.domontsant.com/

 

La DO Montsant és la més nova de Catalunya (any 2001). Tot i això té una història molt llarga i abans del 2001 formava part de la subzona Falset de la DO Tarragona.

El territori de la DO s'escampa per 16 municipis, la majoria a la comarca del Priorat, excepte alguns de la Ribera d'Ebre. Envolta gairebé com una anella perfecta la DOQ Priorat.


És una DO majoritàriament de vins negres, però també s'hi elaboren alguns blancs de garnatxa i macabeu, sovint amb criança en bóta.

La DO Montsant és la més recent de Catalunya, aprovada el 2001. Però és una dada que pot portar a confusió, perquè no es tracta pas d'una zona nouvinguda a l'elaboració de vi. Ans el contrari, el seu origen immediat es remunta a ser l'antiga subzona Falset de la DO Tarragona i la seva situació, envoltant com un anell gairebé perfecte la DOQ Priorat —fins i tot inclou les vinyes de la capital de la comarca, Falset— ens parlen d'una història vitivinícola rica i antiga.

Pel que fa als sòls, a grans trets, podem trobar-ne de tres tipus diferents, tot i que dins de cada grup hi ha molta diversitat. A la perifèria de la DO hi ha sòls compactes, de caràcter calcari, on predominen els còdols i els llims de les terrasses fluvials i els sòls d'argila rogencs.


A la zona de Falset, hi trobem sorres granítiques, fèrtils però amb poca capacitat de retenció d'aigua. En algunes zones de Cornudella i Falset, hi ha pissarres silíciques, que s'anomenen "llicorelles", són sòls pobres en matèria orgànica i pedregosos.

El clima de la DO Montsant ve definit per l'orografia muntanyosa i accidentada de la comarca, per la influència del riu Ebre i per l'entrada dels vents marins. Per això, tot i ser un clima mediterrani, és més extremat que el d'altres indrets, amb una certa influència continental. Cal destacar, que una geografia tan accidentada fa possible l'existència de microclimes molt variats, que donen trets distintius als diversos indrets i fins i tot poden caracteritzar parcel·les concretes.

Les vinyes, sovint amb ceps vells, tenen un rendiment baix, una característica que defineix els vins d'aquesta zona, intensos i concentrats, que els fa molt preuats.


Des de grans cooperatives fins a petits cellers familiars

A la DO Montsant s'hi poden trobar tipus de cellers molt diversos, des de grans cooperatives de trajectòria històrica, cellers particulars amb diversos potencials, fins a petits cellers familiars, i fins i tot viticultors que elaboren els vins de les seves vinyes a les instal·lacions d'altres cellers.

És un indret majoritàriament de vins negres, on les vinyes de les dues varietats de raïm tradicional de l'indret, garnatxa i carinyena, donen vins intensos i malgrat això, equilibrats. I tan equilibrats són que, tot i la seva provada capacitat de guarda, també dóna notables exemples de vins joves, frescos i afruitats.

Però els blancs, tot i que més escassos, tampoc hi són aliens i de les velles vinyes de garnatxa blanca i macabeu en surten excel·lents exemples de blancs intensos, que sovint s'expressen amb tots els seus matisos després d'una fermentació i/o criança en bóta. També els vins generosos, dolços, rancis i misteles, hi tenen una excel·lent representació.