DO Empordà

Consell Regulador DO Empordà

Adreça: Avinguda Marignane, 2

17600 Figueres

Telèfon: +34 972 50 75 13

E-mail: info@doemporda.cat

Web: https://www.doemporda.cat/

 

Té com a vins més característics les Garnatxes d’Empordà, vins dolços elaborats amb aquesta varietat, que localment  anomenen lledoner. Tot i això, el gruix dels vins empordanesos són secs, blancs, rosats i negres.

Les varietats més característiques són les tres garnatxes (blanca, roja i negra) i la carinyena negra. Darrerament s'està recuperant una varietat autòctona, la carinyena blanca, i se n'estan començant a elaborar vins molt interessants.

La tramuntana eixuga la humitat marítima de les vinyes i afavoreix una maduració òptima i una bona sanitat del raïm.

Empúries és considerat tradicionalment com l'indret per on els fenicis i grecs introduïren el conreu de la vinya a la Península. Després els romans i a l'Edat Mitjana el monestir de Sant Pere de Roda, van seguir impulsant aquest conreu a l'Empordà fins a arribar a l'actualitat. Ara el celler més important de la DO és el del Castell de Peralada, que conviu amb una sòlida oferta de cooperatives que han sabut adaptar-se amb eficàcia als temps actuals. Aquesta oferta tradicional, més recentment s'ha vist reforçada per un degoteig constant de petits cellers, que han ampliat l'oferta amb un nivell de qualitat excel·lent.

El territori, com alguns dels plats típics de l'indret, es caracteritza pel contrast entre mar i muntanya, i les vinyes s'estenen des d'arran de costa i pel Parc natural del Cap de Creus, fins als primers contraforts prepirinencs de la Serra de l'Albera.

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. S'hi elaboren vins blancs, frescos i saborosos, a partir de les varietats macabeu, garnatxa blanca i chardonnay. Els rosats, elaborats amb carinyena i garnatxa, es caracteritzen per un color cirera més o menys intens, una gran personalitat i una aroma delicada, i són frescos i moderats en graduació alcohòlica.

Els vins negres, que actualment representen la majoria de la producció, s’elaboren bàsicament amb les varietats carinyena i garnatxa, que es complementen amb les varietats que es van introduir a la fi del segle XX i començament de l'actual, bàsicament cabernet sauvignon i merlot.


Garnatxa d’Empordà

Fins a tal punt és representativa de la comarca, que ha donat nom al vi que se n'elabora: la Garnatxa d'Empordà, elaborada en dolç, normalment pel sistema d'addició d'alcohol per a aturar la fermentació i conservar així una part del sucre original del raïm. Diversos cellers han rentat la cara a aquest vi tradicional d'elaboració pràcticament casolana, al qual, amb l'aplicació de la tecnologia moderna, bo i conservant els seus trets distintius, han donat una dimensió més comercial i l'han posat a l'abast d'un públic més gran. A l'altra banda de la ratlla fronterera, aquest tipus de vi té continuïtat identitària en els vins dolços rossellonesos de Banyuls, Cotlliure i Ribesaltes.