DO Conca de Barberà

Consell Regulador DO Conca de Barberà 

Adreça: Torre del Portal de Sant Antoni – C/de la Volta, 2 
43400 Montblanc (Tarragona)

Telèfon: 977 926 905

E-mail: info@doconcadebarbera.com

Web: https://www.doconcadebarbera.com/

La DO Conca de Barberà té una varietat de raïm autòctona i gairebé exclusiva: el trepat. És un raïm negre aromàtic i amb poc color.

La baixa intensitat del color del trepat ha condicionat que, durant molts anys, els vins més típics de la Conca de Barberà fossin els rosats.

En els últims anys cada cop s'elaboren més vins negres de trepat, sense complexos pel fet de tenir menys color, perquè a canvi són molt frescos i elegants.

El Monestir de Poblet, que durant segles ha estat la seu del poder religiós a Catalunya, encara ara està envoltat de les vinyes que el proveïen del raïm que es transformava en vi al celler que s'amaga sota el claustre romànic.

La convivència en el mateix territori de les DO Cava i Conca de Barberà, i la dedicació de gran part de les vinyes a la producció de raïm per als grans cavistes penedesencs, havia desdibuixat durant anys la personalitat de la DO local. Però l'aposta decidida i desacomplexada en les últimes dues dècades pels vins de trepat, els ha empès a la primera línia de l'actualitat vitivinícola catalana, alhora que també ha empès cap amunt la qualitat i el prestigi dels blancs de parellada i macabeu i els negres altres varietats.

I és que aquest gran cercle envoltat de muntanyes que és la Conca de Barberà té un clima amb un gran contrast tèrmic dia-nit i estiu-hivern, que és especialment adequat a l'elaboració de vins de gran qualitat. Així ho confirma l'establiment d'algunes de les grans marques penedesenques que hi elaboren vins de gamma molt alta. 


 

Les catedrals del vi

L'activitat vitivinícola ha deixat a la Conca de Barberà una petjada històrica i arquitectònica: les anomenades “Catedrals del Vi”, els grans cellers cooperatius que es van construir a principi del segle XX, un cop superada la plaga de la fil·loxera, per tal de recuperar l'activitat d'aquesta comarca de forta tradició vitivinícola. Són grans construccions d'estil modernista fruit del desenvolupament d'un fort moviment cooperativista promogut per la Mancomunitat de Catalunya.

Cèsar Martinell i Pere Domènech en van ser els principals arquitectes, i van saber combinar en aquests cellers, una gran bellesa formal amb un avantguardisme de funcionalitat impecable. Tant és així, que a hores d'ara encara n'hi ha algun en actiu. En destaquen els cellers de les cooperatives de Barberà de la Conca, de l'Espluga de Francolí i la de Rocafort de Queralt, el Sindicat de Viticultors i la Caixa Rural Agrària de Montblanc, el Sindicat Agrícola de Pira i d'altres a les DO veïnes.