DO Catalunya

Consell Regulador DO Catalunya

Adreça: Edifici de l'Estació Enològica, Passeig Sunyer 4-6 1er.

43202 Reus

Telèfon: 977 328 103

E-mail: premsa@do-catalunya.com

Web: https://docat.cat

DO Catalunya és la DO que acull els vins elaborats a Catalunya, fora dels indrets emparats per la resta de DO.

Recull una forma d'elaborar tradicional, amb cupatge de vins procedents de diverses comarques vitivinícoles de Catalunya.

Empara vins elaborats amb varietats de raïm no contemplades per la DO local.

La DO Catalunya es va crear el 1999 amb la idea que, si Catalunya en general és un país de vins, no era lògic que cap vi català de qualitat quedés orfe de DO. El seu àmbit geogràfic és tota la Catalunya vitivinícola, és a dir, que no empara només els territoris sense cap altra DO, sinó que se superposa a les altres.

En aquest sentit, la DO Catalunya basa la seva identitat més en la història i una tradició comunes entre les diverses comarques vitivinícoles catalanes, que no pas en una unitat geogràfica o climàtica, que per la seva diversitat més aviat es tradueix en diversitat i riquesa.

S'estén per 42.985 ha. de superfície vitivinícola repartida en 426 termes municipals de Catalunya, on la vinya s'ha conreat tradicionalment i on és un element característic i dels seus paisatges i de la seva cultura.

El reglament és més obert que el de les altres DO, i empara diversos tipus de vi i un ampli ventall de varietats de raïm, que a la pràctica són totes les que hi ha autoritzades a la resta de DO catalanes.

Molts cellers s'hi han acollit per a poder elaborar vins amb més llibertat, vins més personals, fets amb varietats de raïm no autoritzades a la DO local, o per a poder emprar cupatges de raïms de característiques i procedències diverses: combinar raïm d'un indret de secà, més potent, per a fer al Penedès un vi especialment corpori, per exemple.

Aquestes característiques la fan una DO avantguardista i innovadora, on l'experimentació es tradueix en vins d'alta qualitat i que reflecteixen les noves tendències... si no és que directament marquen el camí a seguir.


Catalunya, referent internacional

Els grans cellers elaboradors s'hi han acollit amb l'argument que per a l'exportació, i especialment en els vins de gran consum, el sistema de DO comarcals pot ser poc clar, atès el gruix dels consumidors internacionals tenen un lògic desconeixement de la variada geografia catalana. La DO Catalunya es converteix, d'aquesta manera, en un referent de qualitat i de reconeixement d'identitat dels vins catalans arreu del món.