DO Alella

Consell Regulador DO Alella

Adreça: Masia Museu Can Magarola Av. Sant Mateu, 2

08328 Alella

Telèfon: 935 559 153

E-mail: doalella@doalella.org

Web: http://doalella.com/

És la DO més petita de Catalunya i la més propera a Barcelona. 

Té un sòl típic, el sauló, que dóna característiques especials als seus vins: té un drenatge molt bo que fa que les arrels del cep siguin molt profundes i els aporta mineralitat.

Els seus vins més coneguts són els blancs elaborats amb la varietat autòctona Pansa Blanca, l'adaptació local del xarel·lo.

La DO Alella és la més petita de Catalunya, amb una superfície de vinya de només 223 hectàrees sotmeses a la pressió urbanística de la veïna Barcelona. Els vins alellencs han estat, des de l'Edat Mitjana, els preferits dels barcelonins i més tard van esdevenir un dels vins de qualitat més exportats des de Catalunya a arreu del món, especialment a les aleshores anomenades "Colònies d'Ultramar", on hi havia una nombrosa població de catalans.

Si bé inicialment les vinyes eren a la banda que queda entre la Serralada Litoral i el Mediterrani, actualment també hi ha vinya a la vessant interior, i arriba fins a algunes poblacions del Vallès Oriental. Després de les recents ampliacions, consta de trenta municipis que es reparteixen entre les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Badalona, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, el Masnou, Granollers, la Roca del Vallès, Llinars del Vallès, Martorelles, Mataró, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Fost de Campsentelles, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

El 1998 es va privatitzar la històrica Cooperativa d'Alella, acceptant l'oferta que millor garantia la continuïtat de la mítica marca "Marfil", així com la compra de raïm als antics cooperativistes. Amb el temps, els fets han esvaït els dubtes sobre el futur de la DO que plantejava la pressió immobiliària, el principal rival per al vi a l'indret, amb l'aparició de nous cellers i l'ampliació del territori de la DO i la plantació de noves vinyes.


La Pansa Blanca, el raïm d'Alella

La varietat de raïm que més s'identifica amb els vins de la DO Alella és la Pansa Blanca, pròpia de l'indret. Malgrat que genèticament sigui la mateixa varietat que el xarel·lo penedesenc, les condicions locals de llum —pel fet d'estar en gran part plantat en pendents orientades a llevant—, el tipus de sòl, el sauló, que amb el seu bon drenatge impedeix que el most s'aigualeixi amb les primeres pluges de tardor, i el clima local molt temperat per la influència del mar, fan que la producció mitjana per cep sigui molt baixa. Això propicia l'elaboració de vins d'una gran riquesa aromàtica, amb notes d'ametlles verdes, i amb molt de cos i estructura, que determinen vins intensos i amb una personalitat molt marcada.

El tipus de vi característic de l'indret havia estat en el passat el blanc semisec, que ha perdut protagonisme davant el blanc sec i els negres. Darrerament, a més de la tradicional pansa blanca, es van recuperant altres varietats de raïm gairebé desaparegudes, com les negres Mataró (monestrell) i garnatxa, així com les blanques picapoll i garnatxa blanca.