17.12.19

VITEC, l'aliat perfecte per al vi català

El Centre Tecnològic del Vi ofereix assistència tècnica al sector vitivinícola des de la vinya, passant pel celler i fins al punt de venda

El 2009 naixia a Falset el Centre Tecnològic del Vi (VITEC) com a fundació sense ànim de lucre per fer investigació orientada i transferir als seus clients els nous coneixements i innovacions en el camp vitivinícola. A la pràctica, això es tradueix en l'oferiment de serveis tecnològics d'assessoria i assistència tècnica, serveis analítics i celler experimental, entre d'altres.

És destacable que com a fundació sense ànim de lucre, el centre destina tots els seus ingressos a millorar la seva activitat investigadora i a potenciar la innovació per millorar la producció i la qualitat vitícola. És, doncs, l'aliat perfecte per al sector, tant per a viticultors i enòlegs, com per als cellers elaboradors i la indústria auxiliar.

Per fer aquesta tasca, el VITEC disposa d'un equipament complet, amb laboratoris de viticultura, enològic, microbiològic i de tapaments, així com un celler experimental equipat per a fer microvinificacions de 50 a 1.000 litres. Té també una sala de tast equipada per a 15 tastadors, amb una dependència separada per a la preparació de mostres. Aquest equipament d'anàlisi sensorial es posa a disposició de cellers o altres entitats, com denominacions d'origen, per a l'avaluació i qualificació del vins. És en aquest equipament on enguany l'equip de la Guia de Vins de Catalunya juntament amb integrants del panell de tast del VITEC han avaluat a cegues els vins de les escoles agràries, els experimentals i els sense DO per a l'edició 2017 de la guia.

Però un equipament tècnic complet i modern, de poc serveix sense les persones adequades que el facin servir. I d'això el VITEC també va ben servit. El personal està format per doctors i titulats superiors amb dedicació exclusiva a l'I+D+I i a l'assessoria tècnica. D'aquesta manera, a una bona formació s'hi afegeix una àmplia experiència pràctica, aportada per la col·laboració i les feines fetes per a més de 400 empreses vitivinícoles que han confiat en els serveis del centre.

Pel que fa a l'avaluació sensorial dels vins, VITEC disposa d'un panell de 12 tastadors entrenats, amb capacitat de descriure objectivament tot tipus de vins, tranquils, escumosos i generosos.

Com sempre, el finançament és la clau. Com explica Sergi de Lamo, director del centre “des de que vam iniciar l’activitat a l’agost de 2009, VITEC es finança íntegrament a través de la seva activitat, sense cap aportació econòmica estructural per part de cap administració”. I és que ell mateix comenta que justament a partir del 2009 la crisi ha afectat seriosament les institucions. És per això que tot i que l'INCAVI i l'IRTA són patrons de la fundació, la Generalitat no hi fa cap aportació.

Pel que fa al finançament dels treballs encarregats pels clients, VITEC dóna suport als viticultors, enòlegs o cellers que sol∙liciten l’assessorament del centre: se’ls facilita ajuda i suport en la obtenció de finançament a través de sol·licituds de projectes de recerca que els ajudin a cofinançar i reduir els costos de l'encàrrec. Això fa que gran part dels contractes de recerca que desenvolupen acabin sent cofinançats per alguna convocatòria pública de R+D+I catalana, estatal o europea.

De la teoria a la pràctica

Però res de tot això seria útil als seus clients si la feina desenvolupada al VITEC no fos d'aplicació pràctica i ràpida. En el món de la recerca, es genera coneixement amb diferent grau d’aplicació. El que es coneix com a recerca bàsica és la generació de coneixement sense cap aplicació concreta a data d’avui. En canvi, al VITEC es desenvolupa recerca aplicada, que és la generació de coneixement buscant resoldre un problema actual o oferir una millora de procés o de producte a curt termini. Això moltes vegades implica anar a buscar aquest coneixement fruit de la recerca bàsica que es genera a universitats i centres de recerca, i interpretar aquest nou coneixement per adaptar-lo a la resolució de les necessitats específiques de viticultors, enòlegs o cellers. A través de l'equip de tècnics i investigadors propi, es tracta de transferir aquest coneixement de forma àgil i immediata.

Comparteix aquesta notícia