25.02.20

Incoterms 2020: Què són i quins canvis s’esperen

En un context internacional definit per la incertesa (la UE post-Brexit, la futura relació EUA-Xina, l'estratègia proteccionista de Trump, etc), sembla complicant confiar en un model comercial que proveeixi referents normatius en què aferrar-se. Especialment pel que fa a l'hora d'establir una relació estable entre comprador-venedor de mercats diferents. Els Incoterms poden donar resposta a aquestes inquietuds.

Què són els Incoterms?

Els Incoterms són un instrument de negoci internacional, creat per la Cambra de Comerç Internacional el 1936 i que s'actualitzen, en les últimes edicions, al final de cada dècada (1980, 1990, 2000 i 2010). La voluntat va ser clara des d'un inici; facilitar els intercanvis comercials entre compradors i venedors d'arreu del món. Fins al 1920, les entitats comercials internacionals regulaven les seves transaccions a través d'una sèrie de termes comercials que definien els drets i les obligacions de cada banda en la venda i el transport de mercaderies. Aquests termes, amb abreviacions per referir-se a les diferents postures contractuals, no van ser interpretats de manera uniforme en tots els països, el que va generar malentesos i conflictes. És aleshores quan la Cambra de Comerç Internacional va desenvolupar els International Commerce TERMS (Incoterms), uniformant qui paga que a les transaccions comercials entre diferents països.

 

Quins canvis esperem?

infografía incoterms noticia

 

Quins canvis presenten els Incoterms 2020?

I ara, pocs dies abans que es publiqui la nova actualització d'aquests termes, què podem esperar? Quins canvis podem preveure? Segons experts com el Remigi Palmés, formador convidat per la Cambra de Comerç Internacional per donar a conèixer aquestes modificacions a Espanya, el principal focus d'aquests nous Inconterms és el de solucionar alguns mal usos, així com simplificar l'explicació de cada norma per tal de facilitar els acords. De fet, només trobem un canvi substancial en els Incoterms 2020: l'eliminació del DAT (Delivered At Terminal) pel DPU (Delivered at Place Unloaded). Aquest canvi es deu a l'ambigüitat del concepte "terminal", que generava confusió en moltes transaccions. El DPU està previst que delimiti de manera més clares quines són les obligacions i els deures del comprador i l'exportador en aquest tipus de transacció. A banda d'aquest canvi, els Incoterms 2020 ens deixen algunes petites modificacions, que són el gruix dels canvis d'aquest any. Així, els costos es presentaran més desglossats, amb la incorporació de requisits relacionats amb la seguretat, entre d'altres. Als termes del Grup C, que s'utilitzen en operacions on l'exportador es fa càrrec dels costos derivats del transport, s'haurà de deixar clar el punt de lliurament, cosa que fins ara provocava alguns malentesos. A més, el comerç electrònic i la intermodalitat, noves realitats del comerç internacional, jugaran un paper més protagonista. Un altre lleu modificació és la que afecta les cobertures d'assegurança de mercaderies marítimes; fins ara s'obligava a contractar una pòlissa amb un mínim de cobertura ICC "C" tant en l'Incoterm CIP com en el CIF. Amb la posada en marxa de la nova normativa, si acordem l'Incoterm CIP, la cobertura haurà de ser obligatòriament ICC "A" (a tot risc). Recorda, però, que excepte en aquests dos casos no és obligatori formalitzar una assegurança de mercaderies per cap de les dues bandes.

 

On puc fer-me amb els Incoterms 2020?

Si t'interessa saber quines modificacions dels Incoterms poden afectar el teu negoci, podràs fer-te aquí amb el document complet que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener. Des de Prodeca continuarem treballant en la formació de les empreses exportadores catalanes a prop dels Inconterms, com ho vam fer el passat 4 de novembre en una nova jornada de formació, en aquest cas enfocada al sector vinícola i dedicada a conèixer els Inconterms i saber quin és el més adient per a cada tipus de negoci.

 

Comparteix aquesta notícia