17.03.20
Els aliments no són via de transmissió del Covid-19 segons l’EFSA
L'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) ha signat un comunicat on informa que no existeixen evidències científiques, fins als moments, que els aliments puguin ser una via de transmissió del Coronavirus.
Tot i que sembla que els animals puguin ser d'inici la font d'infecció a la Xina, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, el virus s'encomana de persona a persona per les gotes que es desprenen al estornudar, tossir o exhalar.
L'expansió del Covid-19 està essent estudiada per científics i autoritats d'arreu del món i fins al moment no han desenvolupat cap informe que observi la seva transmissió a través dels aliments.
L'OMS per treballar la seguretat alimentària, ha publicat les següents recomanacions de mesures d'higiene a l'hora de preparar i manipular els aliments:
- rentar-se les mans
- cuinar bé les carns
- no creuar útils de cuina d'aliments cuinats amb d'aliments sense cuinar
La majoria de l'equip de l'EFSA, que té la seu a Parma (Itàlia), una de les àrees afectades per les restriccions del Govern italià, treballa des de casa i coordinen teleconferències entre experts i col·laboradors, substituint les reunions presencials. De moment, les visites a l'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària i els viatges del seu equip han estat suspesos fins al 8 d'abril.
Totes aquestes mesures es van revisant constantment pendents de les actualitzacions de la informació que es va rebent.
La informació sobre el brot i les avaluacions de riscos que utilitzen els estats membres de la UE i la Comissió Europea estan contínuament actualitzades pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties. L'Organització Mundial de la Salut està coordinant els esforços a escala mundial.