02.01.20

El tractat de lliure comerç Japó-Europa  suposarà un estalvi de 12,5 milions d’euros per a la indústria agroalimentària catalana

El desembre de 2017 el President de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, anunciava que s’havien tancat els últims detalls de L’Acord d’Associació Econòmica entre la UE i Japó (Economic Partnership Agreement - EPA), un conveni de rellevància mundial que establirà una zona de lliure comerç amb un mercat de prop de 640 milions de consumidors que representen aproximadament un terç del producte interior brut (PIB) mundial.  

Aquesta setmana se signarà oficialment l’acord bilateral que tindrà beneficis molt tangibles pel sector agroalimentari català. El més destacat és la desaparició de gran part dels aranzels vigents fins ara entre la UE i la quarta economia mundial, després dels EUA, Zona Euro i la Xina. El tractat suposarà, doncs, un clar estalvi per a la indústria alimentària catalana que es tradueix en, aproximadament, 12,5 milions d’euros segons dades aportades per l’Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca que va organitzar el setembre de 2017 una jornada informativa sobre oportunitats de mercat en el context del tractat.   

Reduccions aranzelàries agroalimentàries destacades: 

ARANZELS ABANS DEL TRACTAT DESPRÉS DEL TRACTAT
Vins i Cava 15% 0% immediat
Begudes alcohòliques 15% 0% immediat
Porcí (carn) Complex (mitjana del 4,3%) Pràcticament 0%
Preparacions de porcí (embotit) 8,5% 0% en un període de 15 anys
Boví (carn) 38,5% 9% en un període de 15 anys
Formatges durs 29,8% o superior 0% en un període de 15 anys
Formatges tous 29,8% o superior 0% en un període de 15 anys
Calamars 3,5% - 5% 0% en un període de 10 anys
Tonyina 3,5% 0% en un període de 5 anys
Pasta 30 Yen/Kg 0% en un període de 10 anys
Xocolata 10% 0% en un període de 10 anys
Productes a base de cacau 28 – 29,8% 0% en un període de 10 anys
Dolços 25% 0% en un període de 10 anys
Galetes 13 – 20,4% 0% en un període de 10 anys
Sal refinada 0,5 Yen / Kg 0% en un període de 10 anys

FONT: Comissió Europea

 

Sectors més beneficiats 

 

Els sectors dels vins i caves són els primers beneficiats ja que veuran com desapareixen els costos aranzelaris de forma immediata, un cop entri en vigència l’acord el 2019, passant del 15 % al 0%.  

Així mateix, el sector porcí, que paga actualment una mitjana del 4,3% en aranzels, passarà també a pagar-ne pràcticament el 0%. Altres sectors com el boví i el dels formatges que actualment han d’afrontar unes taxes aranzelàries elevades (38,5% i 29,8% respectivament) veuran reduïts els costos en aquesta partida de forma gradual en el transcurs dels propers 15 anys fins arribar al 0%.  

D’altra banda, els exportadors catalans de pasta, xocolata, productes a base de cacau, dolços i galetes reduiran al 0% les despeses aranzelàries en el transcurs del propers 10 anys. 

 

Japó, mercat estratègic per a Catalunya 

Japó és el segon destí de productes agroalimentaris catalans de fora de la EU, després de la Xina, i el 7è mundial. Des de Catalunya, l’any 2017, es van exportar 105 mil tones en mercaderies agroalimentàries per un valor de 341 milions d’euros. Aquestes xifres representen un increment de més del 110%, tant en volum com en valor, en els últims 5 anys. Pel que fa al número d’empreses, 576 el 2017, l’augment en aquest mateix període ha estat del 40%. 

Exportacions agroalimentaries Catalunya Japó

Japó és un mercat molt atractiu que ofereix grans oportunitats. S’ha de tenir en compte que és un gran importador del sector de Alimentació i begudes, representant un 60% del que consumeix i amb un mercat potencial de 126,75 milions habitants. A això s’hi suma que és el quart mercat mundial en despesa en alimentació i la previsió és que aquest consum creixi prop del 18% en els propers 10 anys.

Aquestes xifres expliquen perquè el Japó és país prioritari en l’acció exterior agroalimentària del Govern, d’acord amb el Pla Estratègic d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea (2015-2018). Un exemple clar n’és l’assistència de múltiples empreses agroalimentàries catalanes, a través de Prodeca, a FOODEX JAPAN que enguany se celebrarà a Tòquio el març de 2019. Es tracta de la fira alimentària més gran de la zona Àsia Pacífic i constitueix una bona plataforma per a la penetració en el mercat japonès. Així mateix, Japó ha estat un mercat convidat als diferents Business Forums (trobades de negocis sectorials entre empreses i importadors). El proper Fine Food Business Fòrum portarà a Barcelona al novembre compradors del sector multi producte i gourmet.
 
No hi ha dubte, doncs, que la relació històrica entre Catalunya i el Japó és estreta. S’inicià als anys vuitanta amb l’establiment d’inversions japoneses a territori català i actualment es manté l’interès mutu de reforçar i consolidar les relacions econòmiques, institucionals, culturals i educatives entre ambdós països.

 

 

El consumidor japonès, exigent i gourmet

El consumidor japonès valora el país d’origen i la història que hi ha darrere dels productes o productors. Cal recordar, en aquest sentit, que l’Acord d’Associació Econòmica reconeix l’estatus especial i ofereix protecció al mercat japonès de més de dos-cents productes agrícoles europeus amb un origen geogràfic específic (les anomenades Indicacions Geogràfiques Protegides - IGP). Aquest fet beneficia considerablement Catalunya, amb més d’una desena d’IGP registrades. Així mateix, al país nipó es valora molt positivament la presentació dels productes amb envasos de disseny i els que es puguin associar a la salut, com ara els productes ecològics i amb ingredients naturals en substitució d’additius i conservants.

 

Comparteix aquesta notícia