El sector del vi a Catalunya
La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història.
Indústria
El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees.
La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava.
La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis.
Les Denominacions d'Origen de Catalunya
* DO Catalunya: La DO Catalunya, a més dels cellers que té inscrits en exclusiva, també té cellers d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits a la DO Catalunya i que, per tant, són els que al final donen les xifres de la producció de vi emparat en aquesta DO. Els valors totals de les dades de la DO Catalunya són: superfície: 42.431,00ha.; viticultors: 5.459; cellers: 202. La producció de vi emparat en la DO Catalunya ho és del total de cellers inscrits en aquesta DO (en exclusiva o no).
Superfície
Catalunya és la cinquena comunitat autònoma en superfície de vinya amb 55.118 hectàrees (5,77% del total)
Catalunya és la segona comunitat autònoma en superfície de vinya ecològica i la tercera en percentatge d’hectàrees ecològiques respecte les convencionals (27,1%). Pel que fa al nombre de cellers i embotelladors de vi procedent de l'agricultura ecològica, lidera en aquest cas el rànquing Catalunya, amb 205 indústries.
55.118 ha totals
(Font: MAPAMA- Encuesta sobre Superficies y Rendimientos de Cultivos ESYRCE 2016)
42.822 Ha inscrites DO
(Font: INCAVI, 2016)
14.877 Ha ecològiques
(Font: MAPAMA - Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica 2017).
Producció
La producció s'ha mantingut molt estable durant l'última dècada; aproximadament 3,1 milions d'hectolitres; gràcies a increments del rendiment per hectàrea.
ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

29.11.19
Principals sectors exportadors
El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destaca el sector de la Carn i porcí , amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector fine food, amb un 29%.
WINE & CAVA BUSINESS FORUM 2019. INFORMACIÓ DE MERCATS

05.06.19
Wine & Cava Business Forum
Informació sobre els 11 mercats convidats al Wine & Cava Business Forum 2019, la 2a edició amb el format innovador organitzat per Prodeca. Documentació detallada sobre el consum de vins als mercats, condicions d’accés, requisits d’etiquetatges i aranzels.

08.03.19
Vins – DO segell de garantia
Un factor diferenciador a Catalunya és que té dotze Denominacions d'Origen (DO), la qual cosa dona garantia de qualitat i diversitat. També proporciona el valor afegit de la traçabilitat garantida i el compliment dels estàndards de qualitat nacionals i internacionals.
ACTUALITAT DEL SECTOR VI I CAVA
12.01.20
La setmana BIO, la setmana que apropa els aliments ecològics a la ciutadania
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment que promociona i dóna a conèixer la producció i alimentació ecològiques al consumidor final.
17.12.19
VITEC, l'aliat perfecte per al vi català
El Centre Tecnològic del Vi ofereix assistència tècnica al sector vitivinícola des de la vinya, passant pel celler i fins al punt de venda.
17.12.19
Les varietats autòctones, un valor de futur o un passat romàntic?
La defensa i recuperació de les varietats de raïm autòctones, en contraposició a la proliferació de les varietats foranes, és el tema de debat més candent i aferrissat actualment al món del vi.