07.01.20
Olis amb DOP Catalanes
El territori català posseeix una varietat molt àmplia d’olis d’oliva excel·lents, destacats per la seva àmplia gamma de sabors, aromes, colors i característiques propis de cada territori que provoquen una personalitat única de cada oli d’oliva català.
Existeixen cinc denominacions d’Origen Protegides d’olis d’oliva verge extra a Catalunya: Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià, Oli de l’Empordà, Siurana i Les Garrigues.
DOP
La Denominació d'Origen Protegida (DOP), és un distintiu de qualitat reconegut a escala comunitària que, certifica la procedència d'un producte agroalimentari d'una zona determinada.
L'elaboració, producció i transformació dels productes amb DOP ha de tenir lloc a una zona geografia especifica, que és la que li dóna el nom al mateix producte. A més, té una reputació lligada al seu origen i posseeix unes característiques de qualitat que es donen pròpiament al medi geogràfic on es produeixen, tenint en compte tant factors humans com els naturals.
DOP TERRA ALTA
Oli equilibrat, agradable al paladar i amb fragància de poma i ametlla verda. Segons el moment de la recol·lecció, es diferencien entre: afruitat de recol·lecció primerenca, de color verd, amb més cos i amb sabor ametllat amarg; i de recol·lecció tardana, de color groc i més fluid.

Varietat d’oliva
La principal varietat es d’Empeltre, però hi poden participar l’Arbequina, Morruda i Farga.
Zona de producció
Municipis de la Terra Alta i els municipis d’Ascó, Riba-roja d’Ebre i Flix.
Xarxes Socials
DOP BAIX EBRE-MONTSIÀ
Olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa. El seu color varia segons l’època de recol·lecció i de la situació geogràfica dins la zona de producció, des del groc verdós al groc daurat. Són olis molt aromàtics i gustos al paladar, afruitats al principi de campanya i dolços més endavant.

Varietat d’oliva
Morruda (50%), Sevillenca (30-35%) i Farga (10-20%).
Zona de producció
Tots els municipis de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
Xarxes socials
DOP EMPORDÀ
Olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa. Gustosos i aromàtics, lleugerament astringents amb un amagador i una picantor en equilibri amb l’afruitat i una complexitat aromàtica notable, aromes d’ametla, tomàquet, anisats, fonoll i carxofa.

Varietat d’oliva
Argudell, Corivell, Verdal i Arbequina (mínim 80% per separat o conjuntament), i un màxim de 20% d’altres varietats de la zona.
Zona de producció
Municipis l’Alt Empordà i del Baix Empordà, i altres municipis de les comarques del Gironès (Viladesens, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Madremanya i Llagostera) i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls).
Xarxes socials
DOP SIURANA
Oli equilibrat, molt agradable al paladar i amb fragància d’ametlla verda i poma. Existeixen dos tipus d’olis segons la collita: afruitat procedent d’una recol·lecció més primerenca, de color verd, amb més cos i amb sabor ametllat amarg; i dolç de recol·lecció tardana, de color groc i més fluid que l’anterior.

Varietat d’oliva
Arbequina en un 90%, Rojal i Morruda en un 10%.
Zona de producció
Inclou tota la conca natural del riu Siurana i alguns municipis veïns, distribuïts per les comarques del Priorat, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, l’Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà.
Xarxes socials
DOP LES GARRIGUES
Afruitat d’oliva fresca, dens, amb cos, amb fragàncies que recorden al tomàquet i l’ametlla verda. Es diferencien dos tipus d’oli: afruitat verd, procedent d’una collita primerenca, d’oliva verda, de sabor ametllat amarg i lleugerament picant al final; i afruitat dolç, que prové d’una collita més tardana, d’oliva madura, més dolcenc i amb una intensitat més suau dels atributs.

Varietat d’oliva
Arbequina.
Zona de producció
Comarques de les Garrigues, el sud del Segrià i part del sud de l’Urgell.
Xarxes socials
CATEGORIES
Actualment, es distingeixen tres categories diferents d’olis d’oliva al mercat.
- Oli d’oliva verge extra: És considerat l’oli d’oliva de més qualitat, amb unes propietats organolèptiques excepcionals i manté totes les vitamines i substàncies naturals de l’oliva. És obtingut directament de les olives i mitjançant només procediments mecànics.
- Oli d’oliva verge: Aquesta categoria també s’obté directament de les olives i per procediments mecànics, per tant, també conserva totes les vitamines i beneficis nutricionals, però organolpeticament no és tan excepcional.
- Oli d’oliva: Aquest oli perd moltes vitamines i substàncies antioxidants, ja que passa per un procés de refinació que provoca la pèrdua de part important dels beneficis nutricionals de l’oli.
VALORACIÓ
Les olives que produeixen l'oli d'oliva verge, han d'estar en el seu punt òptim de maduració a l'hora de ser recol·lectades, sense cap defecte ni cap alteració amb una qualitat superior. A més, per aconseguir la qualificació de verge extra s'han de complir una sèrie de requisits durant tots el procés d'obtenció de l'oli.
Per altra banda, l'oli d'oliva verge és l'únic aliment que té establertes unes característiques organolèptiques pròpies mitjançant el reglament comunitari, i la valoració d'aquestes característiques pel que fa a sabor i aroma és realitzada per un grup d'experts en oli reunits en el que s'anomena panel de tast d'olis.
ASPECTES NUTRICIONALS
L’oli d’oliva verge és ric en àcid oleic, en vitamina E i posseeix diferents compostos antioxidants, que aporten nombrosos beneficis per a la salut. Tant és així, que hi ha múltiples estudis científics que avalen el consum diari i habitual d’oli d’oliva verge per prevenir i reduir el risc de malalties cardiovasculars, i altres.