09.12.19

La fruita, un sector tractor i atractiu

El paisatge de Catalunya, des dels cims nevats dels Pirineus fins als aiguamolls del Delta de l’Ebre, destaca per una fotografia excepcional per als ulls itinerants. Un atractiu canviant i temperamental fruit de l’adaptació a les noves tecnologies, que manté en el clima i la terra uns pilars gairebé immutables. I són, precisament aquests pilars, els que aporten un dels actius més importants del sector agroalimentari: la fruita.

Gràcies a un territori ric en diversitat i a un clima mediterrani temperat, Catalunya ofereix una bona varietat de fruita que el posiciona com un dels principals productors de fruita dolça a Europa. La seva superfície de conreu, les propietats organolèptiques excepcionals de què disposa, el pes econòmic a l’Estat o el paper en el mercat exportador fan que generi més de 980 M€ en volum de negoci (un 3,7% del sector) anual.

fruita

Regió estratègica

En les més de 55 mil hectàrees dedicades a la plantació de fruiters s’hi produeixen més d’un milió de tones de fruita dolça i cítrics. Pomes, peres, préssecs o nectarines... La fruita catalana és un producte que destaca per la seva qualitat i el seu sabor, que s’expandeix als mercats internacionals.

Catalunya, principal àrea de producció a l’Estat, exporta el 65% de la seva producció i està present a les cadenes internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària. La seva presència internacional té Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit i els Països Baixos com els principals destins d’acollida. Una posició privilegiada que posiciona el territori dins dels principals rànquings europeus: el 9è major productor mundial de préssec i nectarina, el 18è de pera i el 37è de poma.

Mercat intercontinental

El temps de trànsit és fonamental a l’hora d’exportar. I a Catalunya disposem d’una indústria que integra tots els actors de la cadena (producció, científics, duana, serveis de sanitat, autoritats governamentals, etc.) per posar sobre la taula tots els elements perquè la fruita arribi a l’exterior en les millors condicions.

El mercat asiàtic ha irromput amb força els darrers anys, tot i que es troba en una situació incipient. Noves destinacions com la Xina (amb la dolçor dels préssecs i l’acidesa de les prunes), Japó i l’Índia (amb la fruita del foc, el caqui), o fins i tot Taiwan (que aprecia la qualitat de la DO de les pomes) estan treballant per assolir els protocols de comerç.

Als països llatinoamericans, per altra banda, trobem un mercat amb alguns exemples de protocols ja consolidats, com a Mèxic amb la fruita de pinyol. Les barreres sanitàries obliguen a establir uns ferms protocols de seguretat que cal assegurar a l’hora de negociar els acords. Per obtenir un detall complet de la situació del mercat exterior es pot consultar el mapa d’exportació per a les 21 varietat de la fruita de pinyol, elaborat amb un grup de treball del sector en el marc del Pla de Treball de la Fruita Dolça.

Empresa, producte i visibilitat

Prodeca dóna suport a les empreses del sector perquè tinguin presència i visibilitat en les principals fires de l’Estat i internacionals. Des de la participació al Fruit Attraction de Madrid, on més de 40 empreses van representar el producte fructícola català davant de 90.000 visitants de 130 països, a la celebració del Fruit Logistica de Berlin. L’objectiu de Prodeca és millorar el posicionament de les empreses i el producte català a l’exterior, facilitant nous contactes comercials i difonent el valor de la fruita del nostre país.

Un altre exemple és el Fruit Business Forum, organitzat per Prodeca i el Departament d’Agricultura, perquè productors i distribuïdors catalans puguin fer negocis amb importadors i distribuïdors de països tercers. La quarta edició, que tindrà lloc a Barcelona el 25 i 26 d’abril, comptarà amb la participació d’Argentina, Canadà, Colòmbia, la Índia, Mèxic, Singapur i Taiwan. Una oportunitat única per consolidar una plataforma estable de negoci internacional per al sector fructícola de Catalunya. Consulta l’agenda d’activitats de PRODECA per estar al corrents de les pròximes convocatòries.

Comparteix aquesta notícia