20.01.20

Els beneficis de l’oli d’oliva per Maria Nicolau

Prodeca forma part del projecte Increasing Potentialities de l’International Olive Council i grava un vídeo amb la xef Maria Nicolau sobre la importància d’utilitzar l’oli d’oliva a les nostres cuines.

 

Maria Nicolau

El recorregut professional a la cuina de la Maria Nicolau va començar fa catorze anys amb una frase: “Tinc tot el meu entusiasme a oferir i res a perdre”. Actualment, després de més de vint anys d’experiència internacional a restaurants com Pershing Hall Paris i Gérard Mulot Paris, defensa que el que converteix en valor tanta experiència és, precisament, aquest entusiasme, que segueix intacte.

 

A més, ha treballat a restaurants com Bravo24 – W Barcelona de Carles Abellán, Fonda Europa, Las Duelas, AuraPark Hotel, Margarides i Albercocs, Ramona, Club Nàutic d’Arenys de Mar i Metric Market. Enguany,  es la cap de cuina del restaurant El Ferrer del Tall, a Vilanova de Sau (Osona), on promou conceptes de proximitat i coneixement a la cuina. Si hi ha una paraula que defineix a la Maria és passió.

 

 

 

Els secrets de l’oli d’oliva

La Maria Nicolau explica que l’oli d’oliva verge extra és el que dóna l’oportunitat d’insuflar valor a totes i cada una de les elaboracions que es fan a cuina i al contrari del que es pensa, l’oli d’oliva verge extra no és car comparat amb tot el que ens aporta i val molt més del que costa.

A més, tots els diners que invertim en la compra de l’oli d’oliva verge extra, no només repercuteixen en el mateix ingredient, sinó que va més enllà i dóna vida tant a productors, als oficis tradicionals i també a la nostra terra. Esdevé una cadena de valor afegit que suma des de l’inici del procés fins l’últim bocí que ens enduem a la boca.

En general, tenim una idea mal concebuda de la finalitat de l’oli d’oliva, es pensa que és un mitjà per fregir, per amanir, un element extra que no té la mateixa rellevància que la resta d’ingredients i això és irreal.

L’oli d’oliva verge interactua amb la resta d’aliments de tu a tu i té la mateixa importància. És més, és capaç de canviar el caràcter de tota una recepta, ja que es capaç de canviar les textures, la brillantor, l’acidesa, l’amargor, i la sensació al paladar.

 Per tant, aquesta emulsió, amorositat, cremositat, “chispa” i espurna d’acidesa que ens desperta l’oli d’oliva verge, és, segons la Maria Nicolau, el que fa vibrar molt més la resta d’ingredients que estan en contacte amb l’oli.

 

Oli d'oliva fotograma

 

Avantatges nutricionals de l’oli d’oliva

L'oli d'oliva verge extra és considerat per la OMS un dels aliments imprescindibles i més beneficiosos per la nostra dieta, ja que és un aliment ric en vitamina E o tocoferol, vitanima A (beta-carotens),  i àcids greixos mono insaturats que li confereixen propietats cardioprotectores. A més, l’oli d’oliva verge extra compte amb compostos com els fitosterols i poligenols.

La dieta mediterrània aconsella consumir entre un 50-55% de calories provinents de carbohidrats complexes i abundants en fibra; un 10-12% de proteïnes i un 30-35% de lípids, és a dir: greixos. És per això que és tan important consumir l’oli d’oliva verge extra, ja que forma part dels greixos mono insaturats (greixos saludables).

El consum moderat d’oli d’oliva verge extra (de 3 a 6 cullerades diàries, depenent de les necessitats calòriques de cada persona), juntament amb una dieta saludable, pot ser primordial per prevenir diversos casos de càncer, malalties cardiovasculars i envelliment prematur. Entre els beneficis més coneguts que aporta l’oli d’oliva verge extra destaquen: les propietats antibacterianes, millora de l’aparell digestiu, prevenció de certs càncers, propietats antioxidants, millora del sistema immunològic, reducció del colesterol, millora la salut cutània, millora de les funcions cognitives, ajuda a prevenir problemes circulatoris, redueix la pujada de sucre en sang de les persones diabètiques, normalitza la pressió arterial, pot millorar els casos d’acidesa gàstrica, millora la mineralització dels ossos, entre altres.

 

Oli d'oliva fotograma

 

Comparteix aquesta notícia