04.11.19

El Govern de Catalunya i les associacions empresarials impulsen la internacionalització de les empreses catalanes amb l’organització de la tercera edició de Meat Business Forum

Meat Business Forum

100 compradors de 28 països extracomunitaris participaran en rondes de negocis amb empreses catalanes del sector carni els dies 9 i 10 d’abril a l’espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat.

La indústria càrnia representa més del 32% del volum de negoci del sector agroalimentari. Catalunya exporta el 56% de la carn que produeix amb un valor de més de 3.250 M€.


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, conjuntament amb les  associacions empresarials ANAFRIC, ASOPROVAC, ASSOCAT, FAC, FECIC, FECOC i PORCAT, organitzen la tercera edició de Meat Business Forum, un esdeveniment que posa en contacte les empreses del sector carni de Catalunya amb compradors de mercats tercers.

Durant dos dies, 9 i 10 d’abril, el Meat Business Forum desenvoluparà un extens programa de reunions sectorials, taules rodones i trobades B2B. Aquestes reunions tindran una durada de 15 minuts amb cada comprador, es realitzaran d’acord a una agenda preestablerta per l’organització i cercaran maximitzar els resultats comercials per a les empreses catalanes del sector carni que, enguany, es podran entrevistar amb més de un centenar compradors de 28 mercats.

Mercats representants
  • Àfrica: Algèria, Marroc, Sud-Àfrica, Egipte, Zàmbia
  • Àsia: Xina, Hong Kong, Japó, Índia, Filipines, Corea del Sud, Taiwan, Turquia, Vietnam
  • Llatinoamèrica: Argentina, Bolívia, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Mèxic, Perú, Xile
  • Orient Mitjà: Aràbia Saudita, Bahrain, Jordània, Kuwait, Emirats Àrabs Units, Oman

Durant l’acte d’obertura de Meat Business Forum, el matí del 9 d’abril el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí presentarà la ponència Orientació exportadora del sector agroalimentari català i Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries presentarà l’Informe sobre la indústria càrnia a Catalunya juntament amb el Josep Maria Gil, director del Centre de Recerca en Economia i desenvolupament agroalimentari de Catalunya. Aquestes intervencions tenen com a objectiu presentar als compradors internacionals les potencialitats del sector carni i del sector agroalimentari català, i donar cobertura a les empreses catalanes que posteriorment iniciaran les rondes de reunions.

Programa de seminaris sobre mercats estratègics

Addicionalment a les rondes de reunions de negoci, Meat Business Forum acollirà un programa de seminaris sobre diferents regions amb ponents experts. Els assistents podran conèixer les xifres, projeccions i tendències a Orient Mitjà, Llatinoamèrica i Àfrica subsahariana en l’àmbit agroalimentari, tant des del punt de vista de la demanda com de l’estructura de distribució. L’objectiu de Prodeca amb el programa de seminaris és posar a l’abast del teixit empresarial agroalimentari de Catalunya informació de primera mà sobre les potencialitats dels mercats emergents i estratègics per a l’expansió exterior del sector agroalimentari català.

El programa de seminaris s’inicia el matí del dia 9 amb la temàtica Orient Mitjà: estratègies de màrqueting per al sector agroalimentari. Obert per part del cònsol general dels Emirats Àrabs a Barcelona i el secretari general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Catalunya, comptarà amb Xavier Albarracín, expert en mercats musulmans, el cap de l’Oficina per a la Seguretat Alimentària de l’oficina del Primer Ministre dels Emirats Àrabs, el vicepresident del holding Agthia Group dels Emirats Àrabs, el CEO del holding saudita Americana Food, i el representant de la fira Foodex Saudi, esdeveniment de referència per a la penetració del sector agroalimentari en el mercat saudita.

A la tarda, l’expert en mercats llatinoamericans Raimundo Gómez Cuétara conduirà la taula rodona Latam: un mercat de valor amb els següents ponents: Alfonso Velásquez, president d’Adex, Associació d’Exportadors de Perú, ex ministre de Producció de Perú, Hugo Osvaldo León, Foreign Trade Manager De La Costa Patagónica, Argentina, i un representant de la Cambra de Comerç de Bolívia. 

El matí del dia, el programa de seminaris se centrarà en Àfrica: una oportunitat d’expansió, que serà obert pel Ministre d’Agricultura de Sierra Leone i la Subsecretària de Govern de la República de Guinea i presidenta de Femmes des Terroirs, i el director de Prodeca, Ramon Sentmartí. Aquest seminari serà conduït per l’expert en mercats africans Daniel Vives i on participaran els següents ponents: Saikou Barry, director general d’African Business Consulting de la República de Guinea, Emmanuel Konjoh, director general de Comerç i Indústria de Sierra Leone, Emmanuel Chilufya, representant de la Cambra de Comerç de Zàmbia i Faustin Sompo, agent del govern de República Democràtica del Congo.

Empreses catalanes participants al Meat Business Forum:

Argal, Artigas, Baró, Boadas 1880, Bonarea Agrupa, Carns Pont, Casademont, Costa Brava Food, Costa Meat, Despieces Cárnicos Olot, Espuña, Friselva, Grup Batallé, Grup Fribin, Joaquim Albertí Le Porc Gourmet, Leridana de Piensos, Noel Alimentaria, Olot Meats, Porxas, Roca 1927, Taybaite Delices.

Catalunya, gran exportadora de carn

La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya, amb un volum de negoci de 8.452 M€. Representa més del 32% del volum de negoci del sector agroalimentari, el 40% en ocupació i més del 19% en nombre d’empreses.

És un sector que s'orienta cada cop més cap a la integració vertical com a forma d'assegurar la traçabilitat des de la granja fins al punt de venda, tot complint amb les exigències creixents del mercat.

Catalunya produeix anualment més de dos milions de tones de carn de totes les espècies: porcí, boví, oví, caprí, equí, aviram i conill.

Catalunya s’ha consolidat com un dels centres de producció més importats del continent europeu i se situa al 2017 com el 2n productor d’Europa i el 10è productor de carn porcí del món. Alhora és la principal regió d’explotació porcina, bovina i d’aus d’Espanya i la internacionalització representa un element clau a per poder comercialitzar la nostra oferta.

Producció de Carn

Catalunya exporta el 51,53% en volum i el 48,82% en valor del total de la carn exportada per Espanya i el 22,56% en volum i 26,23% en valor de la de la Unió Europea.

En elaborats les xifres son les següents: Catalunya exporta en volum el 50,98% d’Espanya i el 28,42% d’Europa, i en valor el 51,62% i 34,30% respectivament.

Rànquing d’exportació Catalunya
 

De fet, més del 56% de la carn que s'hi produeix es comercialitza en mercats exteriors, el que representa, en valor, tenint en compte els elaborats carnis de 3.252 M€, i una taxa de cobertura de més del 860%. L’exportació de carn i productes carnis a països tercers s’ha incrementat un 114% en valor en els últims 5 anys, arribant a 981,52 M€ al 2018. El porcí representa més del 72% tant en volum com en valor de les exportacions de carn.

Alhora, Catalunya és un territori amb una arrelada tradició en l’elaboració d’embotits de gran qualitat i molta varietat, que en el total de l’exportació representen més del 5% en volum i més del 10% en valor.

Principals mercats d’exportació

En quant a destins, la Unió Europea representa el 65,8% de les exportacions mundials (Franca 18%, Itàlia 8,8%, Polònia 4,6%, Regne Unit 3,7% i Portugal 3,5%), seguit d’Àsia 27,3% (Xina 13,3%, Japó 5,37%, Filipines 4,39%, Corea 4,12%, Hong Kong 1.79% i Taiwan 1.21%), Amèrica del Nord (2.8%), Amèrica Llatina (1,3%), Àfrica (1,2%), Oceania (1,1%) i Orient Mitjà (0,3%).

On exportem mes

Comparteix aquesta notícia